Koiran kuivaruoan valitseminen

Jotta lemmikin ruoka on juuri kyseiselle yksilölle optimaalinen, ruoan ostamiseen kannattaa kiinnittää hieman huomiota. Kuten eläinkaupoissa, nykyään myös ruokakaupoissa on kattava valikoima erilaisia ruokia erilaisiin tarpeisiin niin, että iäkkäälle tai pentukoiralle voidaan valita sopivasti omanlaisensa ravitsemus. Eläinlääkäriasemilta saadaan myös erikoisruokia eläimen erilaisiin tarpeisiin, esimerkiksi leikkauksen tai synnytyksen jälkeistä toipumista varten. Terveelle peruskoiralle ruoka kannattaa valita kuitenkin sen iän, energiankulutuksen ja luonteen mukaan.

Valitse ruoka koiran iän mukaan

Aikuisen koiran ruoka on erilaista kuin pennulle tai iäkkäälle koiralle tarkoitettu ruoka. Jos kyseessä on pieni pentu, sille erityisesti valmistettu ruoka sopii kasvavan pienen eläimen tarpeisiin. Kaikkein suurin muutos pennun kasvussa tapahtuu ensimmäisen puolen vuoden aikana, noin kahdesta viiteen kuukauteen, jolloin pennun energian ja ravinteiden saaminen on erityisen tärkeää. Penturuokaa voi olla hyvä syödä noin vuoden ikään saakka, sillä varsinainen luuston ja rakenteen kasvaminen jatkuu vuoden ikään saakka. Sen jälkeen kasvu on lähinnä lihasmassan muodostumista ja painon vaihtelua.

Aikuiselle koiralle ruokaa valitessa pakkauksessa lukee jo valmiiksi, minkä ikäiselle koiralle ruoka on erikseen suunniteltu. Vaihtoehtoja on monia ja nykyään on mahdollista saada erityisruokaa esimerkiksi jo iäkkäämmälle koiralle, jonka energiatason oletetaan olevan pienempi, mutta luuston ja hampaiden pitää pysyä hyvässä kunnossa vanhuuden jo rasittaessa.

Koiran luonne vaikuttaa ruoan määrään

Rauhallinen ja paikoillaan viihtyvä koira ei tarvitse niin paljon ruokaa, kuin luonnostaan energinen ja vauhdikas, aktiviteetteja kaipaava yksilö. Jonkin verran voidaan päätellä koiran rodun perusteella, millainen koiran luonne on, mutta rodun sisällä on suuria luonnevaihteluja. Siinä missä toinen koira käpertyy petiinsä ja pysyy siellä tunteja kerrallaan, saman rodun toinen yksilö voi hakea jatkuvasti aktiviteetteja, olla kiinnostunut kaikesta ympäröivästään tai vaatia omistajaa leikkimään tai lenkille lähes tauotta. Paljon on merkitystä myös sillä, mihin nuori koira tai pentu opetetaan ja kasvatetaan. Vaikka luonne-eroja ei voi muuttaa, pentu, jolla on suuri määrä aktiviteetteja, saattaa kasvaa energisemmäksi luonteeltaan ja siten ruoan tarpeiltaan, kuin toinen yksilö, joka on ollut enemmän rauhassa ja omissa oloissaan. Luonne on kuitenkin merkittävä tekijä ruoan oikean määrän tarjoamisessa, vaikka jokainen koira on myös yksilöllinen ruokahalunsa suhteen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *