Koiran kuivaruoan valitseminen

koira lepää ruokakupin päällä

Ruokavalio vaikuttaa koiran terveyteen

Jotta lemmikin ruoka on juuri kyseiselle yksilölle optimaalinen, ruoan ostamiseen kannattaa kiinnittää hieman huomiota. Kuten eläinkaupoissa, nykyään myös ruokakaupoissa on kattava valikoima erilaisia ruokia erilaisiin tarpeisiin niin, että iäkkäälle tai pentukoiralle voidaan valita sopivasti omanlaisensa ravitsemus. Eläinlääkäriasemilta saadaan myös erikoisruokia eläimen erilaisiin tarpeisiin, esimerkiksi leikkauksen tai synnytyksen jälkeistä toipumista varten. Terveelle peruskoiralle ruoka kannattaa valita kuitenkin sen iän, energiankulutuksen ja luonteen mukaan.

Melkeinpä kaikki valmisruuat, joita koirille on tarjolla niin ruokakaupoissa kuin eläinkaupoissakin, täyttävät vähintään koiran ravitsemukselliset minimivaatimukset. Kuivamuonissa ja purkkiruuissa on kuitenkin eroja ja osa niistä on paljon laadukaampia kuin toiset. Laadukasta koiran valmisruokaa etsiessä kannattaa siis tutkia tarkasti, mistä raaka-aineista se on valmistettu. Jos lista alkaa kasvisperäisillä raaka-aineilla, ei kyseinen ruoka ole todennäköisesti kovinkaan laadukas koiralle. Korkealaatuista lihaa ja eläinperäistä proteiinia sisältävät valmisruoat taas sopivat koirille huomattavasti paremmin.

Kasvikunnan tuotteista valmistettu ruoka on halvempaa tuottaa ja laadukas ruoka saattaa maksaa enemmän, mutta sen vaikutus tulee näkymään selvästi koirasi hyvinvoinnissa. Kannattaa siis panostaa hyvistä raaka-aineista tehtyihin ruokiin, jotta koirasi voi hyvin. Toisaalta taas korkeatasoista ruokaa annostellaan vähemmän sen paremman sulavuuden ja energiapitoisuuden vuoksi, joten loppujen lopuksi terveellinen ja hyvätasoinen ruoka ei välttämättä tule kovinkaan paljon halvempia ruokia kalliimmaksi.

Valitse ruoka koiran iän mukaan

Aikuisen koiran ruoka on erilaista kuin pennulle tai iäkkäälle koiralle tarkoitettu ruoka. Jos kyseessä on pieni pentu, sille erityisesti valmistettu ruoka sopii kasvavan pienen eläimen tarpeisiin. Kaikkein suurin muutos pennun kasvussa tapahtuu ensimmäisen puolen vuoden aikana, noin kahdesta viiteen kuukauteen, jolloin pennun energian ja ravinteiden saaminen on erityisen tärkeää. Penturuokaa voi olla hyvä syödä noin vuoden ikään saakka, sillä varsinainen luuston ja rakenteen kasvaminen jatkuu vuoden ikään saakka. Sen jälkeen kasvu on lähinnä lihasmassan muodostumista ja painon vaihtelua.

Uutta koiranpentua hankkiessa moni varmaan pähkäilee ruokailun suhteen ja haluaa varmistaa, että pentu saa varmasti tarpeeksi kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Jos kuitenkin syötät pennulle laadukasta valmisruokaa, joka on tarkoitettu koiranpennuille, ei lisävitamiineille tai -kivennäisaineille pitäisi olla tarvetta. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, ettei pentua hemmottele liikaa herkuilla, vaikka mieli tekisikin, sillä se voi helposti johtaa ylipainoon ja terveysriskeihin. Maalaisjärjellä pärjää siis pitkälle tässäkin suhteessa.

Aikuiselle koiralle ruokaa valitessa pakkauksessa lukee jo valmiiksi, minkä ikäiselle koiralle ruoka on erikseen suunniteltu. Vaihtoehtoja on monia ja nykyään on mahdollista saada erityisruokaa esimerkiksi jo iäkkäämmälle koiralle, jonka energiatason oletetaan olevan pienempi, mutta luuston ja hampaiden pitää pysyä hyvässä kunnossa vanhuuden jo rasittaessa.

Dalmatialainen koira lipoo huuliaan

Koiran luonne vaikuttaa ruoan määrään

Rauhallinen ja paikoillaan viihtyvä kotikoira ei tarvitse niin paljon ruokaa, kuin luonnostaan energinen ja vauhdikas, aktiviteetteja kaipaava yksilö. Jonkin verran voidaan päätellä koiran rodun perusteella, millainen koiran luonne on, mutta rodun sisällä on suuria luonnevaihteluja. Siinä missä toinen koira käpertyy petiinsä ja pysyy siellä tunteja kerrallaan, saman rodun toinen yksilö voi hakea jatkuvasti aktiviteetteja, olla kiinnostunut kaikesta ympäröivästään tai vaatia omistajaa leikkimään tai lenkille lähes tauotta. Koiran luonnetta ei voi siis tietää etukäteen vain rodun perusteella, vaan koirat ovat yksilöitä aivan kuten ihmisetkin.

Paljon on merkitystä myös sillä, mihin nuori koira tai pentu opetetaan ja kasvatetaan. Vaikka luonne-eroja ei voi muuttaa, pentu, jolla on suuri määrä aktiviteetteja, saattaa kasvaa energisemmäksi luonteeltaan ja siten ruoan tarpeiltaan, kuin toinen yksilö, joka on ollut enemmän rauhassa ja omissa oloissaan. Luonne on kuitenkin merkittävä tekijä ruoan oikean määrän tarjoamisessa, vaikka jokainen koira on myös yksilöllinen ruokahalunsa suhteen.

Koirat eivät myöskään tarvitse viiden tähden illallisia ja erilaisia kulinaristisia elämyksiä säännöllisin väliajoin, vaan niille voi huoletta syöttää samaa ruokaa pitkiäkin aikoja. Tärkeää on kuitenkin varmistaa se, että ruoka on laadukasta ja että siinä on kaikki tarvittavat ravintoaineet. Koirien ravinto koostuu luonnossa pääasiassa rasvasta ja proteiinista, eikä hiilihydraateille ole tarvetta. Koirat pystyvät kuitenkin hyödyntämään hiilihydraateista saatua energiaa, mutta pääsääntöisesti rasvaa ja proteiinia tulisi löytyä ruokakupista eniten. Rasvan saanti vaikuttaa muun muassa koiran turkkiin ja ihoon pitäen ihon terveenä ja turkin kiiltävänä. Hampaat taas pysyvät terveinä ja kunnossa puremalla ja tästä syystä koiralle pitäiskin olla tarjolla tarpeeksi luita, rustoja ja lihaa.

Mopsi ruokailemassa

Erikoisruokia eläinlääkäriltä

Jos koirasi sairastuu, eläinlääkäri saattaa suositella erikoisruokavaliota hoidon tueksi. Nämä niin sanotut lääkeruuat on suunniteltu auttamaan koiran sairauden hoidossa, kuten esimerkiksi nilverikossa, munuaisten vajaatoiminnassa ja ruuansulatuskanavien sairauksissa. Myös ne koirat, joilla on jokin pysyvä sairaus, kuten sydämen vajaatoiminta, haiman vajaatoiminta, tai diabates, tarvitsevat erilaista ruokaa kuin terveet koirat. Tällöin on syytä kääntyä eläinlääkärin puoleen, jotta koirallesi voidaan tarjota erikoisruokia, jotka sopivat kyseistä sairautta sairastavalle koiralle, helpottavat sairauden oireita ja ottavat huomioon niiden tuomat rajoitteet.

Niille koirille, jotka tarvitsevat erikoisruokavaliota, ei kuuluisi antaa yhtään ylimääräisiä herkkuja ja makupaloja. Esimerkiksi sydämen vajaatoiminnasta kärsivän koiran ruoka-annoksissa ei tulisi olla suolaa, sillä se lisää nesteen kertymistä elimistöön. Omistajan täytyy siis olla antamatta tässä tapauksessa koiralle suolaisia herkkuja, kuten esimerkiksi juustoa tai makkaraa. Erikoisruokavaliota tarvitsevat koirat saavat lääkeruokia eläinlääkärin määräyksestä, eikä niiden syöttäminen omistajan oman päätöksen mukaan ole suotavaa, sillä se voi olla jopa haitallista koiralle. Jos koirallasi siis on jokin sairaus, kannattaa ruokavaliosta kysyä aina eläinlääkäriltä, joka tarvittaessa määrää koiralle lääkeruokaa ja neuvoo koiran ruokkimiseen liittyvissä asioissa. Oikeaan tarkoitukseen käytettynä nämä erikoisruoat voivat pidentää koiran elinikää ja parantaa elämänlaatua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *