Koiran ravinto vaikuttaa merkittävästi terveyteen

Omasta rakkaasta lemmikistä huolehtiminen on tuhansien eläinrakkaiden ihmisten normaalia arkipäivää vuodesta toiseen. Ihmisestä riippuvainen ihmiskodissa asuva eläin tarvitseekin jokapäiväistä hyvää huolenpitoa, johon merkittävästi liittyy oikeanlaisen ruoan valitseminen. Useimmiten lemmikin ruokinta ei ole enää itsestäänselvyys, vaan oikeanlaiseen ruokaan tulee kiinnittää tarkkaa huomiota, jotta eläin voi hyvin ja pysyy terveenä. Koiran ruokaa valittaessa ei siis kannata sortua ottamaan kaupan hyllyltä sitä halvinta mahdollista vaihtoehtoa, sillä se ei välttämättä riitä antamaan koirallesi kaikkia tarvittavia ravintoaineita. Hinnan sijasta kannattaa siis keskittyä etsimään niitä ruokia, jotka on valmistettu laadukkaista raaka-aineista ja sisältävät tarpeeksi tarvittavia ravintoaineita.

Laadukkaan ja ravitsevan ruoan saanti takaa sen, että koirasi pysyy hyvinvoivana niin fyysisesti kuin henkisestikin. Näiden seikkojen lisäksi täytyy myös ottaa huomioon muun muassa se, mistä rodusta on kyse ja miten paljon koira liikkuu ja harrastaa. Loppujen lopuksi kyse ei kuitenkaan ole rakettitieteestä eikä omistajan tarvitse ottaa stressiä siitä, kuinka paljon ja mitä ruokaa koiralle kannattaa ja saa syöttää, sillä omat ruokailutavat muodostuvat nopeasti ja omistaja huomaa kyllä, milloin koira voi hyvin.

Ruoka lemmikin käyttötarkoituksen mukaan

Kuten jo mainitsimmekin, se, mitä koiralle syötetään, riippuu paljon rodusta, eläimen koosta sekä sen yksilöllisistä ominaisuuksista sekä energian tarpeesta. Erilaisiin käyttötarkoituksiin tarkoitetut koirat tarvitsevat ravintoa energiankulutuksensa mukaan, joten riippuen sen aktiviteeteista, harrastuksista ja mahdollisista työtehtävistä ruoan laatua ja määrää tulee seurata tarkoin. Jos sinulla on pienikokoinen kotikoira, joka tykkää makoilla päivät pitkät sohvalla ja sylissä, eikä innostu monen tunnin lenkeistä, ei se vaadi niin paljon ruokaa kuin esimerkiksi metsästyskoirat tai muuten aktiiviset koirat. Myös koiran koolla on luonnollisesti merkitystä sen ruokailuun – suuremmat koirat tarvitsevat enemmän energiaa voidakseen hyvin verrattuna pieniin koiriin. Nämä toki ovat jo ennestään itsestäänselvyyksiä, jotka suurimmalla osalla koiran omistajista on jo tiedossa.

Lihava, laiha vai sopusuhtainen koira

Ruoan määrä saattaa myös olla epäselvää uudelle koiran omistajalle. Lemmikki ei koskaan saa olla aliravittu, vaan sen ravinnosta on huolehdittava niin, että se saa tarvittavan määrän ruokaa ja että sillä on aina saatavilla puhdasta ja raikasta huoneenlämpöistä vettä. Toiset koirat taas syövät kaiken minkä eteensä saavat, jolloin omistajan vastuulla on huolehtia, ettei eläin pääse turhaan lihomaan, sillä se taas saattaa aiheuttaa terveysongelmia, kuten korkeaa verenpainetta tai nivelkipuja. Pääsääntöisesti koiran voidaan olettaa olevan terveessä painossa, kun sen kylkiluut eivät näy päällepäin, mutta ne tuntuvat koskettaessa. Jokainen rotu on tietenkin erilainen, joten tämä yleinen suositus pätee vain yleisellä tasolla. Jos huomaat koirasi olevan joko ali- tai ylipainoinen, on sen ruokailutottumuksiin ja ruoka-annoksiin kiinnitettävä huomiota.

Koiran laihduttaminen

Jos koirasi on päässyt lihomaan liikaa, sen tunnistaa seuraavista merkeistä: Kylkiluut on hankala tuntea rasvan alta, rasvakerros lannerangan päällä ja hännän tyvessä, vatsalinjaa on vaikea erottaa. Vaikeasti ylipainoisella koiralla on rasvakertymä rintakehän ja selän alueella,  sekä hännän tyvessä. Rasvaa voi olla myös kaulalla ja raajoissa. Vyötärö ei erotu ja vatsa on pullistunut. Jos huomaat, että koirasi on ylipainoinen, täytyy koira laittaa laihdutuskuurille terveydellisten ongelmien estämiseksi.

Koiraa laihdutetaan siten, että energian määrää vähennetään. Voit tehdä tämän joko vähentämällä ruoan määrää, tai syöttämällä koiralle ruokaa, jossa on vähemmän energiaa kiloa kohti.

Laihdutettaessa on tärkeä kiinnittää huomiota ruoan sisältämän rasvan määrään. Kun vaihtaa vähärasvaisempaan ruokaan ja korvaa osan ateriasta esimerkiksi porkkanaraasteella, koiran maha pysyy täytenä mutta energian määrä alhaisena.

Moni koira nimittäin reagoi laihdutuskuuriin kuten ihminenkin, eli koirasta voi tulla levoton, kerjäävä ja jopa kiukkuinen. Kuitupitoiset lisäkekasvikset tai vähäenerginen ruoka varmistavat vatsalaukun täyttymisen.

Koirankin pitää luopua kahvipullasta, eli myös makupalat ja muu varsinaisen ruoan ohella syötävä lasketaan mukaan saatuun energiaan. Makupaloistakin löytyy kevyempiä vaihtoehtoja. Esimerkiksi Best-In Hubert Kanan Kivipiira on vähärasvainen ja proteiinipitoinen.

Laihdutettaessakin on huolehdittava tärkeiden ravintoaineiden saannista, etenkin jos laihdutuskuuri kestää pidempään. Koira ei elä pelkillä porkkanoilla.

Vähärasvainen, kivennäistasapainotettu ja kuitupitoinen ruoka on yleensä riittävä apu painonhallintaan. Laihdutusta voi tehostaa liikuntaa lisäämällä, mutta esimerkiksi remmissä kävely ei lisää paljoakaan koiran energiankulutusta.

Lihavuus voi johtua myös aineenvaihduntasairaudesta. Jos koiran paino ei lähde laskuun, vaikka energiamäärää on selkeästi pudotettu, on hyvä käydä eläinlääkärin luona.

Koiran lihottaminen

Koiran laihuus voi johtua monesta syystä. Toisille koirille luiseva ulkomuoto kuuluu rotuominaisuuksiin, toisille se on osa kasvuvaihetta.

Laihan koiran lihottamisessa olennaisinta on riittävän energian saannin varmistaminen, sillä rasva on koiran tärkein energian lähde. Saat koiralle lisää helposti käytettävää energiaa, kun lisäät ruokaan reilusti rasvaa tai vaihdat rasvaisempaan ja energiapitoisempana ruokaan. Sellainen on esimerkiksi Best-In Kotikeittiön Lihamureke.

Ruoan energiamäärän lisäksi on hyvä lisätä ruoan määrää. Usein laiha koira on nirso, joten ruoan maistuvuuteen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Vain syöty ruoka voi muuttua energiaksi koirassa.

Perusruoan ohella voi antaa ravitsevia makupaloja pitkin päivää. Jos koira kaikesta huolimatta ei tunnu saavan lisää lihaa luiden ympärille, on hyvä käyttää koiraa eläinlääkärillä. Laihtuminen voi johtua myös sairaudesta.

Perusruokaa vai erikoisruokaa

Pienen koiranpennun ostaessaan ei välttämättä tule ajatelleeksi vuosien aikana kertyviä kustannuksia eläinten ruokia koskien. Monelle koiralle riittää tavallisten markettien perusruoka, mutta ne eivät usein sisällä tarvittavia vitamiineja tai riittävää määrää proteiinia niin, että lemmikki voisi hyvin. Monet kauppojen eläinruoat myös valmistetaan raaka-aineista, joita on käsitelty eivätkä ne ole erityisen terveellinen vaihtoehto. Sillä mitä lemmikki syö, on todella merkitystä. Laadukas ravinto, jossa on tarpeelliset hivenaineet, vitamiinit ja proteiinit eikä allergisoivia raaka-aineita vaikuttaa myönteisesti lemmikkiin. Eläimen turkki alkaa kiiltää, sen hampaat ja luusto ovat hyvässä kunnossa, sillä ei ole allergisoivia oireita kuten kutinaa tai silmien vuotamista. Hyvä laadukkaan ravinnon ansiosta lemmikki voi silminnähden hyvin ja on elinvoimainen, energinen ja tasapainoinen eläinseuralainen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *