Koiran ravinto vaikuttaa merkittävästi terveyteen

Omasta rakkaasta lemmikistä huolehtiminen on tuhansien eläinrakkaiden ihmisten normaalia arkipäivää vuodesta toiseen. Ihmisestä riippuvainen ihmiskodissa asuva eläin tarvitseekin jokapäiväistä hyvää huolenpitoa, johon merkittävästi liittyy oikeanlaisen ruoan valitseminen. Useimmiten lemmikin ruokinta ei ole enää itsestäänselvyys, vaan oikeanlaiseen ruokaan tulee kiinnittää tarkkaa huomiota, jotta eläin voi hyvin ja pysyy terveenä.

Ruoka lemmikin käyttötarkoituksen mukaan

Se, mitä koiralle syötetään, riippuu paljon rodusta, eläimen koosta sekä sen yksilöllisistä ominaisuuksista sekä energian tarpeesta. Erilaisiin käyttötarkoituksiin tarkoitetut koirat tarvitsevat ravintoa energiankulutuksensa mukaan, joten riippuen sen aktiviteeteista, harrastuksista ja mahdollisista työtehtävistä ruoan laatua ja määrää tulee seurata tarkoin.

Lihava, laiha vai sopusuhtainen koira

Ruoan määrä saattaa myös olla epäselvää uudelle koiran omistajalle. Lemmikki ei koskaan saa olla aliravittu, vaan sen ravinnosta on huolehdittava niin, että se saa tarvittavan määrän ruokaa ja että sillä on aina saatavilla puhdasta ja raikasta huoneenlämpöistä vettä. Toiset koirat taas syövät kaiken minkä eteensä saavat, jolloin omistajan vastuulla on huolehtia, ettei eläin pääse turhaan lihomaan, sillä se taas saattaa aiheuttaa terveysongelmia, kuten korkeaa verenpainetta tai nivelkipuja. Pääsääntöisesti koiran voidaan olettaa olevan terveessä painossa, kun sen kylkiluut eivät näy päällepäin, mutta ne tuntuvat koskettaessa. Jokainen rotu on tietenkin erilainen, joten tämä yleinen suositus pätee vain yleisellä tasolla.

Perusruokaa vai erikoisruokaa

Pienen koiranpennun ostaessaan ei välttämättä tule ajatelleeksi vuosien aikana kertyviä kustannuksia eläinten ruokia koskien. Monelle koiralle riittää tavallisten markettien perusruoka, mutta ne eivät usein sisällä tarvittavia vitamiineja tai riittävää määrää proteiinia niin, että lemmikki voisi hyvin. Monet kauppojen eläinruoat myös valmistetaan raaka-aineista, joita on käsitelty eivätkä ne ole erityisen terveellinen vaihtoehto. Sillä mitä lemmikki syö, on todella merkitystä. Laadukas ravinto, jossa on tarpeelliset hivenaineet, vitamiinit ja proteiinit eikä allergisoivia raaka-aineita vaikuttaa myönteisesti lemmikkiin. Eläimen turkki alkaa kiiltää, sen hampaat ja luusto ovat hyvässä kunnossa, sillä ei ole allergisoivia oireita kuten kutinaa tai silmien vuotamista. Hyvä laadukkaan ravinnon ansiosta lemmikki voi silminnähden hyvin ja on elinvoimainen, energinen ja tasapainoinen eläinseuralainen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *