Koiranruokien laatu- ja hintaerot

Lemmikeille tarkoitettavien koiranruokien hinnoissa on merkittäviä eroja samoin kuin niiden ravintoarvoissakin. Ruoan hinta kuitenkaan mene aina käsi kädessä ruoan laadun kanssa. Joskus voimakkaasti markkinoidut ammattimaisen oloiset teolliset koiranruoat voivat sisältää materiaaleja, jotka ovat vaarallisia koirille eivätkä välttämättä sen parempia kuin tavallinen ruokakaupan kuivamuona. Siksi hintalaatusuhdetta tarkkaillessa on hyvä luoda katsaus koiranruoan sisältöön. Yleisesti ottaen laadukkaat koiran ruoat on saatavissa eläinkaupoissa, jossa on laajempi valikoima erilaisia merkkejä, mutta näidenkin tuotteiden laatuerot ovat suuria.

Koiranruokien markkinointikampanjat lisäävät automaattisesti niiden kilohintaa, sillä vaikka lähes jokainen koiranruoka on jollakin tavalla markkinoitu, hyvä ja laadukas ruoka pääsee suosioon ilman suurta markkinointia. Eläinkaupoissa työskentelevät ammattilaiset ovat myös vuodesta toiseen harjaannuttaneet kokemustaan ja heillä on usein monipuolinen tieto siitä, mikä on todettu hyväksi koirille, joten heidän suosituksiaan on hyvä kuunnella. Monella eläinkaupassa työskentelevällä henkilöllä on omia koiria tai muita lemmikkieläimiä, eivätkä he useinkaan ole töissä eläinkaupassa sattumalta.

Tärkeää on hintatarkkailussa seurata koiranruoan ruoka-aineiden määrää ja sitä, kuinka monta prosenttia mitäkin ainetta ruoka sisältää. Se, mikä tuoteselosteessa mainitaan ensimmäisenä, on lähes poikkeuksetta se raaka-aine, jota koiranruoassa on eniten. Monia koiria allergisoiva maissi-jauhe saattaa olla pääasiallinen raaka-aine jossakin tietyssä koiranruoassa ja siinä saattaa olla suuri määrä esimerkiksi viljaa ja vain hyvin vähän lihaa ja proteiinipitoisia raaka-aineita, johon kuuluisi koiran ruokavalion kuitenkin perustua.

Tuoteselosteesta tulee tarkistaa, onko siinä paljon erilaisia lisättyjä väriaineita, jotka ovat erittäin haitallisia useille koirille. Ne saattavat vaikuttaa vaaleaan tai valkoiseen turkkiin ja tulevat usein esiin suun limakalvoilta tai silmistä ruskeana nesteenä. Sen lisäksi teollisiin huonolaatuisiin ruokiin saatetaan lisätä keinotekoisia makuaineita, jolloin tuote haisee voimakkaasti esimerkiksi kananlihalle. Silloin koira saattaa kyllä syödä ruokaa hyvällä ruokahalulla, mutta se ei välttämättä saa siitä kaikkea tarvitsemaansa.

Edullinenkin ruoka voi olla hyvä vaihtoehto. Pakkausselosteita ennemmin kuin hintaa tarkastelemalla voi löytää laadukkaan koiranruoan. Tärkeää on, että korkean lihapitoisuuden lisäksi tuotteessa ei ole viljasta joskus löytyviä homeitiöitä, väriaineita eikä liikaa säilöntäaineita. Parhain ruoka on mahdollisimman luonnonmukainen, jolloin tuoteselosteen tiedot ovat helposti luettavissa, eikä niissä ole outoja värikoodeja tai säilöntäainekoodeja. Ruoan laadun ja hinnan tarkkailu voi säästää suuresti ja on koiran parhaaksi, joten varmasti siihen kannattaa kiinnittää hieman huomiota.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *