Luonnonmukainen raakaruokinta lisää suosiotaan

Nykypäivänä ihmiset tiedostavat entistä paremmin, mitä kaikkea ylimääräistä ja joskus myös epä-terveellistä niin ihmisille kuin eläimillekin tarkoitetut teolliset ruoat sisältävät, jolloin ruoan luon-nollisuuden tärkeyteen on herätty. Koirat ovat luonnoltaan lihansyöjiä ja sekasyöjiä, jolloin alun perin ne ovat syöneet lihaa, luita, sisäelimiä tai vihanneksia. Nykypäivänä koiran ruokaan pääosin lisätään myös erilaisia viljoja, jotka eivät todellisuudessa kuulu koirien luonnolliseen ruokaan.

Aivan viime vuosina koiranomistajien keskuudessa on yleistynyt luonnollinen raakaruokinta, jota kutsutaan myös barffaukseksi. Sana tulee lyhenteestä BARF ja englanninkielisistä sanoista bones and raw food. Ruokavalio perustuu siihen, että ruoka tarjotaan raakana ja käsittelemättömänä ja koostuu pääosin raaoista luista, joissa on lihaa. Sen lisäksi pieni määrä annetaan kasviksia ja sisä-elimiä ja kalaa. Koiran ruoansulatus omaksuu hyvin tämänkaltaisen ravinnon ja barffauksen tarkoi-tuksena on edistää ruoansulatusta antamalla vain samanlaista ruokaa kerrallaan. Eli liharuoka yhtenä kertana ja vihannekset toiseen aikaan päivästä, jolloin maksimoidaan terveellinen ruoansu-latus. Minkä tahansa eläimen lihaisat luut sopivat syötäväksi, mutta niitä ei saa keittää tai paistaa, sillä silloin luiden koostumus muuttuu vaaralliseksi koiran suolistolle, sillä ne saattavat hajottaa suolistoa ja johtaa jopa eläimen kuolemaan.

Raakaruokinta pitää aloittaa pikkuhiljaa, jos lemmikki ei ole siihen alun perin tottunut. Ensimmäi-siä ja parhaiten sulavia luita ovat kananluut, varsinkin siivet ja kaulat. Kun koira aloittaa raa’an ruoan syömisen, tulee tarkkailla, että eläin todella pureskelee luut eikä syö niitä kiireesti kokonai-sina. Myöhemmin suurempiin luihin siirryttäessä ne toimivat myös sopivasti ajanvietteenä ja aut-tavat pitämään hampaat puhtaana, sillä isojen eläinten, kuten nautojen tai hirvien luut saattavat monella koiralla kestää tunteja tai päiviä pureskella.

Koiralle annetaan erikseen myös raakaa lihaa ja sopivassa määrin sisäelimiä. Maksaa on hyvä saada säännöllisesti noin viikon välein, jotta koira saa siitä A-vitamiinia. Koira tarvitsee myös kas-viksista saatavia ravinteita ja vitamiineja, jolloin kaikki kasvisannokset annetaan raakana ja so-seutettuna. Sillä tavalla koiran ruoansulatus käyttää ravintoaineet parhaiten ja suolisto saa tar-peellisia kuituja.

Luonnonmukainen raakaruokinta on erittäin helppo tapa ruokkia koiraa ja siitä koira saa kaikki tarvitsemansa. Ruoan määrä on helppo seurata koiran kunnon mukaan ja se sopii lähes kaikille aikuisille koirille, joten tätä ruokavaliota kannattaa varmasti kokeilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *