Ruoansulatukselle sopiva ruoka ja ruoan vaihtaminen

Koiran ruoansulatus on hyvin erilainen kuin ihmisen. Siinä missä ihmiselle ruoan monipuolisuus ja vaihtelu tekevät hyvää, koiran ruoansulatus perustuu siihen, mitä se on saanut ravinnokseen aikaisemmin. Sen tulee toki saada monipuolista ruokaa, jossa on kaikki tarvittavat proteiinit, hivenaineet ja vitamiinit, mutta se ei voi paremmin, jos ruokaa muutetaan. Koiralla on ikään kuin suolistossa muisti, jonka avulla sen on helpompi käsitellä ruokaa, jota se on jo aiemmin saanut.

Ravinnon tulee olla samaa päivittäin

Jotta koira välttyy suolisto-ongelmilta, sen on paras saada samaa hyväksi todettua ruokaa lähes läpi koko elämänsä. Yleensä on hyvin harvinaista, että koira kyllästyy ruokaansa ja lopettaa tietyn ruoan syömisen, koska se ei pidä mausta. Ajatus koiran ruoan muuttamisesta saattaa olla ennemminkin omistajalla, joka huolestuu saman ravinnon syöttämisestä vuodesta toiseen. Ruokaa voidaan kuitenkin joutua vaihtamaan muista tarpeellisista syistä, esimerkiksi juuri allergioiden tai muuttuvien tarpeiden vuoksi, kuten ilmenneen sairauden, ylipainon tai aiemmin mainitun iän vuoksi.

Koiran ruoan vaihtaminen tulee muuttaa pikkuhiljaa

Jos lemmikin ruokaa joudutaan vaihtamaan, se tulee tehdä pikkuhiljaa. Koiran ruoansulatukselle on tärkeää tehdä muutos pikkuhiljaa vähintään muutaman päivän aikana, joten jos uuden ruoan ostaminen tulee kysymykseen, se kannattaa tehdä ajoissa niin, että edellistä ruokaa on vielä saatavilla. Uutta ruokaa tulee sekoittaa vanhaan jo tuttuun ruokaan pikkuhiljaa, niin että koiran elimistö tottuu uuteen ruokaan pikkuhiljaa. Tämä on erityisen tärkeää pienen pennun ruokavaliossa, sillä sen ruoansulatusjärjestelmä ei ole vielä tottunut käsittelemään ruokaa tai sen muutoksia nopeasti.

Ensimmäisenä päivänä ruoan muuttamisen yhteydessä kannattaa siis sekoittaa alkuperäinen ruoka ja uusi niin, että alkuperäistä on enemmän kuin uutta. Sitten seuraavalla ruoalla pikkuhiljaa vähennetään edellisen poisjäävän ruoan määrää, ja lopulta kolmen neljän päivän kuluttua voi alkaa antaa kokonaan uutta ruokaa, jos se tuntuu sopivan koiralle. Koiran ulkomuotoa, turkkia ja käytöstä on hyvä tarkkailla ruoan vaihtamisen jälkeen, esimerkiksi jotkut käytöshäiriöt voivat johtua muuttuneesta energiamäärästä niin, että lemmikillä on tarve purkaa energiansa joka alkaa ilmetä häiriökäytöksenä tai päinvastoin uneliaisuutena ja painon laskuna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *