Työskentelevän koiran ruokavalio vaikuttaa menestymiseen

Koiran puhtaan terveellisen ravinnon merkitys korostuu silloin, kun koira on lemmikin lisäksi elinkeinon harjoittamista varten tarkoitettu hyötyeläin. Jotta koirakulttuuri ja rodut säilyvät puhtaana, koiria kasvatetaan ammattimaisesti niin, että koiran rotuominaisuuksia pyritään aina parantamaan. Toiset koirat saattavat olla ihmisen aktiivisia työkumppaneita, kuten sairaaloissa käytettävät koirat tai poliisikoirat, joiden hajuaistia käytetään esimerkiksi huumausaineiden löytämiseen rajavartiolaitoksissa tai lentokentillä. Toisaalta koiria voidaan käyttää myös esimerkiksi rekikoirina, metsästyskumppaneina tai paimentamiseen.

Koirilla on siis monia käyttötarkoituksia ja tehtäviä, eikä ole harvinaista, että ne tekevät yhtä pitkiä työpäiviä kuin ihmiset työskennellessään tärkeissä tehtävissä. Siksi ruoalla on suuri merkitys ja laadukkaaseen ruokaan panostaminen on varmasti rahan ja vaivan arvoista.

Koirakilpailuissa käytettävien koirien ravinto

Kilpailuissa juoksevat Greyhound-koirat eli erilaiset sirorakenteiset vinttikoirat tarvitsevat mahdollisimman luonnollista ja energiarikasta ravintoa voidakseen menestyä kisoissa. Suomessa koirakilpailut ovat vielä kohtuullisen tuntematon laji, mutta niiden seuranta ja niissä vedonlyönti on vähitellen yleistymässä.

Greyhound-koirien kasvattajien ja kilpailuissa aktiivisesti ja työkseen osallistuvien tulee kiinnittää tarkkaa huomiota koirien energiansaantiin ja puhtaaseen luonnolliseen ruokaan. Monissa markkinoilla olevissa ruoissa saattaa olla eläimen terveydelle vaarallisia homeaineita ja jäämiä esimerkiksi koiran ruokiin käytettävistä viljoista. Ravintoarvojen tulee olla hyvät ja koiran ruoan pitää olla proteiinipitoista, jotta työskentelevällä koiralla riittää tarpeellinen määrä energiaa kisaamiseen.

Tutkimuksissa on havaittu, että mahdollisimman luonnollista ravintoa saavat yksilöt menestyvät parhaiten nopeutta ja kestävyyttä tarvittavassa kilparatajuoksussa, jossa koiralla on poikkeuksellisen suuri energiantarve räjähtävän nopeuden vuoksi. Siksi työskenteleville koirille suositellaan täysravintoa, joka koostuu pääasiassa lihasta ja siinä on sopiva määrä tarvittavia luontaisia vitamiineja ja kivennäisaineita.

koiravaljakko

Valjakkoajossa kuluu energiaa

Myös esimerkiksi valjakkoajoissa Lapissa käytettävät koirat työskentelevät usein pitkiä ja raskaita päiviä. Ne vetävät kelkkaa ja useiden ihmisten painoa perässään, joten pääasiallinen ravinto tulee olla mahdollisimman luonnollista. Moni valjakkokoirien omistaja syöttää koirilleen luonnollista vähärasvaista raakaa kanan- tai naudanlihaa, joka onkin koiralle se luonnollisin vaihtoehto. Koirille ei suositella sianlihaa, sillä sika saattaa olla trikinoosi-suolistoloisen isäntäeläin ja lihan antaminen saattaa tartuttaa koiran suolistoon tämän loisen. Valjakkoajoon käytettävien koirien on myös syötävä useammin päivässä kuin lemmikkikoirien, sillä pitkät työpäivät lumessa juostessa kuluttavat huomattavan määrän energiaa.

Valjakkokoirien energiantarve on harjoitus- ja lepokaudella noin 1200-1500 kcal, mutta ankarassa rasituksessa energiantarve on huomattavasti suurempi. Suurin osa tästä energiasta täytyisi tulla rasvasta ja nimenomaan eläinrasvasta. Eläinrasvan osuus tulisi olla 40-60% koko ravinnosta. Ravinnon rasvapitoisuus voi olla 20-40 % kuiva-aineesta.

Valjakkokoirina työskentelevien koirien vedensaannista tulee myös luonnollisesti pitää hyvää huolta. Valjakkokoirien normaali vedentarve on noin 1,5 litraa päivässä, mutta kovassa rasituksessa koiran vedentarve kasvaa jopa 6 litraan päivässä. Mikäli koira ei saa tarpeeksi vettä, se johtaa elimistön kuivumiseen, jolloin koira ei jaksa enää työskennellä.

Metsästyskoiran ruokinta on erittäin tarkkaa

Kaikenlaisiin fyysisiin tehtäviin käytettyjen koirien ruokavalio eroaa luonnollisesti ”perinteisestä” lemmikkikoirasta, sillä esimerkiksi metsästyksessä käytetyt koirat käyttävät huomattavasti enemmän energiaa kuin pienet sylikoirat. Metsästyskoiran optimaalinen ruokavalio on lyhyesti sanottuna sellainen, mikä vaikuttaa merkittävästi koiran jaksamiseen, palautumiseen ja siihen, että koiran kunto pysyy kaikin puolin hyvänä.

Alun perin koirat ovat lihansyöjiä ja niiden ruuansulatuskanava on lyhyt, mikä tarkoittaa sitä, että ruoka menee läpi melko nopeasti. Tästä syystä koirille täytyykin syöttää hyvin imeytyvää ja korkeaenergistä ruokaa. Tärkein ravintoaine on rasva, jota koiran tulee saada 20-30% koko ravinnosta. Määrän lisäksi kannattaa keskittyä myös rasvan laatuun – pääasiallisesti rasvan tulisi olla eläinperästä. Sen lisäksi, että rasvan on todettu olevan parhain energianlähde koiralle, se sisältää myös rasvahappoja. Rasvahapoilla, erityisesti omega-6 ja omega-3, on merkittävä rooli niin soluille, iholle kuin myös koiran immuunijärjestelmälle. Liian vähäinen rasvan saanti voi aiheuttaa koiralle muun muassa iho-ongelmia ja halkeamia tassuissa.

Rasvan lisäksi koiran ravinnosta tulee löytyä myös tarpeeksi proteiinia, hiilihydraatteja ja kuituja, kivennäisaineita, hivenaineita ja vitamiineja. Tarvittava määrä proteiinia takaa koiran lihasten hyvinvoinnin. Proteiinin määrä tulisi olla noin 30% kokonaisenergiasta ja tässäkin kohdassa eläinperäistä proteiinia pidetään parhaana mahdollisena. Laadukas kuivamuona taas takaa sen, että koira saa tarvittavan määrän hiilihydraatteja, kuituja, hiven- ja kivennäisaineita sekä vitamiineja.

metsästyskoira lintujahdissa

Koiria käytetään myös viihdeteollisuudessa

Koiria on käytetty viihdeteollisuudessa jo vuosikaudet – ensimmäinen koiran tähdittämä lyhytelokuva ilmestyi jo vuonna 1905. Tämä elokuva oli nimeltään ”Rescued by Rover” ja sen päätähtenä esiintyi collie, jota pidetään maailman ensimmäisenä koiraelokuvatähtenä. Erityisesti colliet ovat olleet muutenkin paljon esillä populaarikulttuurissa Lassie-kirjojen ja -elokuvien myötä. Koirista on saatu inspiraatiota myös lukuisiin maailmanlaajuista suosiota osakseen saaneisiin sarjakuviin (mm. Ressu, Pluto, Hopeanuoli, Pulivari, Milou) ja niitä on käytetty myös esimerkiksi erilaisten kasinopelien tähtinä.

Myös elokuvia ja tv-sarjoja tähdittävien koirien ruokavalion tulee olla kunnossa, halutaanhan tällaisiin tehtäviin valita mieluiten sellaisia koiria, jotka ovat sekä hyvässä kunnossa, älykkäitä että myös kauniita. Ruokavaliolla on vaikutusta näihin kaikkiin ja esimerkiksi oikeanlaisella ruokavaliolla saa koiralle erityisen kiiltävän turkin ja kirkkaat silmät. Lassien lisäksi kuuluisia koiraelokuvatähtiä ovat esimerkiksi Rin Tin Tin, Hachiko, Beethoven ja dalmatialaiset elokuvassa 101 Dalmatialaista. Jos kiinnität huomiota näihin elokuvatähtiin, on jokainen niistä luonnollisesti edustavassa kunnossa ja kielii oikeanlaisen ravinnon nauttimisesta.

Yhteenveto

Koirien oikeanlainen ruokkiminen on äärimmäisen tärkeää aina, olipa kyseessä mikä koira tahansa, mutta etenkin raskaissa ja fyysisissä tehtävissä käytettävien koirien ruokavalioon tulee kiinnittää erityistä huomiota. Oikeanlaisella ja monipuolisella ruoalla voidaan taata koiran yleinen hyvinvointi, lihasmassan ylläpitäminen ja se, että koira jaksaa tehdä työnsä hyvin. Ruokavaliosta tulee löytyä tarpeeksi rasvaa (eläinperäistä), proteiinia, kivennäis- ja hivenaineita, kuituja ja hiilihydraatteja sekä vitamiineja. Elintärkeää on myös pitää huolta siitä, että koira saa tarpeeksi vettä päivittäin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *