Työskentelevän koiran ruokavalio vaikuttaa menestymiseen

Koiran puhtaan terveellisen ravinnon merkitys korostuu silloin, kun koira on lemmikin lisäksi elinkeinon harjoittamista varten tarkoitettu hyötyeläin. Jotta koirakulttuuri ja rodut säilyvät puhtaana, koiria kasvatetaan ammattimaisesti niin, että koiran rotuominaisuuksia pyritään aina parantamaan. Toiset koirat saattavat olla ihmisen aktiivisia työkumppaneita, kuten sairaaloissa käytettävät koirat tai poliisikoirat, joiden hajuaistia käytetään esimerkiksi huumausaineiden löytämiseen rajavartiolaitoksissa tai lentokentillä. Koirilla on siis monia käyttötarkoituksia ja tehtäviä, eikä ole harvinaista, että ne tekevät yhtä pitkiä työpäiviä kuin ihmiset työskennellessään tärkeissä tehtävissä. Siksi ruoalla on suuri merkitys ja laadukkaaseen ruokaan panostaminen on varmasti rahan ja vaivan arvoista.

Koirakilpailuissa käytettävien koirien ravinto

Kilpailuissa juoksevat Greyhound-koirat eli erilaiset sirorakenteiset vinttikoirat tarvitsevat mahdollisim-man luonnollista ja energiarikasta ravintoa voidakseen menestyä kisoissa. Suomessa koirakilpailut ovat vielä kohtuullisen tuntematon laji, mutta niiden seuranta ja niissä vedonlyönti on vähitellen yleistymässä.

Greyhound-koirien kasvattajien ja kilpailuissa aktiivisesti ja työkseen osallistuvien tulee kiinnittää tarkkaa huomiota koirien energiansaantiin ja puhtaaseen luonnolliseen ruokaan. Monissa markkinoilla olevissa ruoissa saattaa olla eläimen terveydelle vaarallisia homeaineita ja jäämiä esimerkiksi koiran ruokiin käytettävistä viljoista. Ravintoarvojen tulee olla hyvät ja koiran ruoan pitää olla proteiinipitoista, jotta työskentelevällä koiralla riittää tarpeellinen määrä energiaa kisaamiseen.

Tutkimuksissa on havaittu, että mahdollisimman luonnollista ravintoa saavat yksilöt menestyvät parhaiten nopeutta ja kestävyyttä tarvittavassa kilparatajuoksussa, jossa koiralla on poikkeuksellisen suuri energiantarve räjähtävän nopeuden vuoksi. Siksi työskenteleville koirille suositellaan täysravintoa, joka koostuu pääasiassa lihasta ja siinä on sopiva määrä tarvittavia luontaisia vitamiineja ja kivennäisaineita.

Valjakkoajossa kuluu energiaa

Myös esimerkiksi valjakkoajoissa Lapissa käytettävät koirat työskentelevät usein pitkiä ja raskaita päiviä. Ne vetävät kelkkaa ja useiden ihmisten painoa perässään, joten pääasiallinen ravinto tulee olla mahdollisimman luonnollista. Moni valjakkokoirien omistaja syöttää koirilleen luonnollista vähärasvaista raakaa kanan- tai naudanlihaa, joka onkin koiralle se luonnollisin vaihtoehto. Koirille ei suositella sianlihaa, sillä sika saattaa olla trikinoosi-suolistoloisen isäntäeläin ja lihan antaminen saattaa tartuttaa koiran suolistoon tämän loisen. Valjakkoajoon käytettävien koirien on myös syötävä useammin päivässä kuin lemmikkikoirien, sillä pitkät työpäivät lumessa juostessa kuluttavat huomattavan määrän energiaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *